Oua ecologice

Pentru ca a facut multa valva sondajul de opinie realizat de reprezentantii organizatiei pentru protectia animalelor “Vier Pfoten” , care au atras atentia ca doua treimi dintre ouale românesti provin de la gaini crescute în baterii , producatorii de oua au reactionat aproape instantaneu si au dat asigurari ca stresul gainilor nu se transfera si asupra oualelor .


Chiar daca de 4 ani si in Romania stampilarea oualelor este obligatorie , doar 1 % din romani stiu sa citeasca marcajul oualelor .

Pe lânga termenul de garantie, fiecare ou are pe el stantata o cifra de la 0 la 3, conform reglementarilor Uniunii Europene. Cifrele ofera informatii privind modalitatea de crestere a pasarilor si calitatea oualor respective. Doar patru categorii de oua pot fi comercializate, cele care au cifra cuprinsa între 0 si 3.

Cifra 3 la începutul codului marcat pe oua înseamna ca productia oualor este industriala, pasarile fiind tinute în custi, fara lumina naturala, hranite cu furaje si chiar sedate. Aceste conditii fac ca ouale sa contina un nivel ridicat de hormoni ai stresului, care sunt transmisi si consumatorului oualelor .

Ouale marcate cu cifra 2 provin de la gaini crescute pe sol, iar cele inscriptionate cu cifra 1 de la cele crescute în aer liber.

Cele mai sanatoase oua sunt oualele marcate cu cifra 0 , pentru ca sunt oua care provin de la gaini crescute in sistem ecologic si care mananca mancare ecologica .

Acest articol a fost publicat în AFACERI, DEZVALUIRI, EDUCATIE, INEDIT, INFORMATII WEB, Uncategorized. Salvează legătura permanentă.

5 răspunsuri la Oua ecologice

 1. Victor spune:

  1. Interesant! INTR-ADEVAR nu stiusem!
  2. Cred ca procentajul de 1% “pacatuieste” prin optimism nejustificat – doar poate eventual daca ne referim exclusiv la citadinii (din marile orase) absolventi de invatamant superior. (Eu fac parte din aceste categorii, si am pretentia ca nu-s chiar slab informat, si totusi nu stiusem!)
  3. Cele mai bune sunt TOT “ouale de la taran” (consumate – evident – impreuna cu “branza de la cioban”! 😀 )

 2. Pai ouale de la taran sunt oua din categoria 2 , mai rar 1 .
  Eu faceam si fac parte din procentul de 1% , dar asta prin natura meseriei .

 3. Victor spune:

  Scuze, se pare ca nu a fost sesizata ironia continuta in incorectitudinea exprimarii: eu personal prefer sa consum oua de la gaina (eventual de la rata, gasca, curca sau alta oratanie), nu de la taran, si branza de la oaie (capra, vaca, bivolita, etc), nu de la cioban. :mrgreen: 😈 (doresc ca aceste produse sa provina de la animale, si persoana – taranul, ciobanul – sa fie doar furnizorul, nu si sursa).

 4. krossfire spune:

  Stiam de marcaje. In Kauffland sunt doua firme cu cifra 2 si cam atat 😛

 5. Pingback: Gaini crescute in baterii | ROMANIA INEDIT

Lasă un răspuns