Oaia Dorper – o oaie fara lana

Este o rasa de oi de carne, formata in anii ’30, in regiunile aride din Africa de Sud, prin incrucisarea unei oi din rasa Blackheaded Persian (persiana cu cap negru, o rasa de oi cu par, nu cu lana) cu un berbec englez de rasa Dorset Horn .

Cum arata o oaie Droper

* exceptionala incarcatura musculara , proportia de muschi de carne de pe carcasa este, in medie, 64.7%, grasime de doar 21,8%.
* o oaie poate ajunge rapid la o greutate de 75-85 de kg, in timp ce berbecul atinge 120-140 de kg
* capacitate deosebita de adaptare la diverse conditii de mediu , oaia Dorper este o rasa de oi rezistenta si se adapteaza foarte bine atat la calduri foarte mari, cat si la temperaturi foarte scazute
* pasunat neselectiv , nu are nevoie de furaje de buna calitate, pentru ca le valorifica foarte bine pe cele de calitate inferioara , in Africa de Sud consuma chiar si coaja de copac.
* in 4 luni, un miel, chiar daca la fatare este foarte mic, ajunge la o greutate de 45 de kg.
* prolificitate foarte buna (150-180%)
* reproductia nu este sezoniera , oaia din rasa Dorper face miei atunci cand vrea crescatorul nu doar iarna-primavara , nu trebuie decat sa o pui undeva inauntru si sa ii induci toamna pentru ca intra in calduri fara probleme.
* face 2-3 miei la fatare si poate avea 3-4 fatari in 2 ani , insa este recomandat sa se faca doar 3 fatari in 2 ani , se pot obtine miei in orice luna din an, iar intervalul dintre fatari se poate reduce pana la 8 luni, obtinandu-se in acest fel 3 fatari in doi ani .
* fata foarte usor, fara asistenta , oile fata singure iar mielul se ridica singur sa suga .
* instinct matern foarte dezvoltat .
* capacitate mare de alaptare , oile “duc” doi miei fara probleme.
* oaia Dorper este mai usor de intretinut intrucat nu trebuie tunsa, amestecul de lana si par care-i acopera corpul naparlind in fiecare an
* carnea de oaie Dorper este lipsita de gustul specific de oaie, fiind astfel foarte apreciata de consumatori

oaia-dorper