Oaia Dorper

Oaia Dorper – o oaie fara lana

Este o rasa de oi de carne, formata in anii ’30, in regiunile aride din Africa de Sud, prin incrucisarea unei oi din rasa Blackheaded Persian (persiana cu cap negru, o rasa de oi cu par, nu cu lana) cu un berbec englez de rasa Dorset Horn .

Cum arata o oaie Droper

* exceptionala incarcatura musculara , proportia de muschi de carne de pe carcasa este, in medie, 64.7%, grasime de doar 21,8%.
* o oaie poate ajunge rapid la o greutate de 75-85 de kg, in timp ce berbecul atinge 120-140 de kg
* capacitate deosebita de adaptare la diverse conditii de mediu , oaia Dorper este o rasa de oi rezistenta si se adapteaza foarte bine atat la calduri foarte mari, cat si la temperaturi foarte scazute
* pasunat neselectiv , nu are nevoie de furaje de buna calitate, pentru ca le valorifica foarte bine pe cele de calitate inferioara , in Africa de Sud consuma chiar si coaja de copac.
* in 4 luni, un miel, chiar daca la fatare este foarte mic, ajunge la o greutate de 45 de kg.
* prolificitate foarte buna (150-180%)
* reproductia nu este sezoniera , oaia din rasa Dorper face miei atunci cand vrea crescatorul nu doar iarna-primavara , nu trebuie decat sa o pui undeva inauntru si sa ii induci toamna pentru ca intra in calduri fara probleme.
* face 2-3 miei la fatare si poate avea 3-4 fatari in 2 ani , insa este recomandat sa se faca doar 3 fatari in 2 ani , se pot obtine miei in orice luna din an, iar intervalul dintre fatari se poate reduce pana la 8 luni, obtinandu-se in acest fel 3 fatari in doi ani .
* fata foarte usor, fara asistenta , oile fata singure iar mielul se ridica singur sa suga .
* instinct matern foarte dezvoltat .
* capacitate mare de alaptare , oile “duc” doi miei fara probleme.
* oaia Dorper este mai usor de intretinut intrucat nu trebuie tunsa, amestecul de lana si par care-i acopera corpul naparlind in fiecare an
* carnea de oaie Dorper este lipsita de gustul specific de oaie, fiind astfel foarte apreciata de consumatori

oaia-dorper


Chiar daca nu te intereseaza ce am scris , aboneaza-te la parerile acestui articol si esti la curent cu se mai intampla pe aici , sau aboneaza-te la feed si o sa fi informat

Trackbacks & Pingbacks

[…] ce am scris despre oaia Dorper, ma gandii sa public imagini cu oaia Dorper in Romania, oile Dorper din imaginile de mai jos sunt […]


Alte pareri

este o rasa foarte interesanta as dori sa cumpar si eu de la un crescator aceasta rasa respectiv 5-6 mielute si un berbecut.sunt din Zona vatra dornei.jud.suceava.tel.0754255590

Eu nu vand oi, dar stiu ca in Romania era un cetatean din Timis care avea oi Dorper, cumparate din vest .

Gasii pe net pe cineva care zice ca vinde oi Dorper direct din Germania . Il puteti gasi la nr. de tel 0744/681254 si 0770/354047 .

Eu nu as lua oi Dorper aduse direct din Germania, mai degraba as lua oi Dorper adaptate in Romania, sau si mai bine, oi Dorper nascute si crescute in Romania .

Domnule, daca tot ai preluat informatiile din articolul pe care l-am scris despre oaia Dorper, cred ca ar fi fost fair nu doar sa citezi si sursa, cat si sa nu modifici informatia doar pentru a-i da o nota de originalitate. Informatia astfel distorsionata nu este decat hilara! De exemplu, aceasta rasa nu a luat nastere doar prin incrucisarea unei oi cu un berbec. Cu siguranta au fost folosite mii de oi si sute de berbeci, in diverse combinatii, pana s-a ajuns la consolidarea trasaturilor specifice acestei rase.
O alta dezinformare o reprezinta povestea cu “nu trebuie decat sa o pui undeva inauntru si sa ii induci toamna pentru ca intra in calduri fara probleme”. Oaia Dorper este POLIESTRICA, adica intra in calduri in orice sezon, fara niciun fel de “induceri de toamna”!

Sa auzim totusi, numai de bine!
Felician Negrut

Informatiile le-am luat de pe un site nemtesc unde sunt vandute astfel de oi, iar poza este tot de acolo .

Multumesc pentru vizita !

sint din dambovita si as vrea sa cumpar 8-10miluti dorper de preferat timis daca se poate sunati la nr 0723580473

domnule felician negut dati-mi si mie mail dumneavoastra sa putem comunica al meu este bolovan_vasile@yahoo.com

Puteti cumpara oi Dorper din Romania http://www.aaz.ro/vanzari/21/berbeci-dorper
Mentionez ca nu sunt afiliat cu site-ul pe care e pus anuntul si nici nu grantez in vreun fel pentru informatiile scrise in anunt .

Am de vanzare 3 berbecuti de Dorper oi nu vand. Tel 0748296151

as dori sa cumpar si eu 2 berbeci de dorper tef 0726781875

as dori sa cumpar si eu 2 berbeci de dorper tef 0726781875 ;-)

Eu nu am de vanzare.

opinia mea este ca vreau sa cumpar si eu dar nu gasesc pe nicaieri

Nemtii au de vanzare oi Dorper.

:lol: :idea: :idea: :idea:

Bagati parerea

Poti sa folosesti : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>