Doi clujeni nu au platit taxa de poluare

Doi clujeni nu au platit taxa de poluare

Doi locuitori din judetul Cluj, au castigat irevocabil in justitie dreptul de a-si inmatricula masinile fara sa plateasca taxa de prima inmatriculare , rebotezata in taxa de poluare.

Aceste doua sentinte prin care a fost invinsa taxa de poluare , nu pot fi considerate precedente juridice, dar constituie un precedent .

Primul clujean care a castigat irevocabil in justitie dreptul de a inmatricula masina este Radu Cristea , fratele avocatului Florin Cristea care l-a reprezentat in procesul impotriva Serviciului de inmatriculari de pe langa Prefectura Cluj.

Radu Cristea si-a cumparat o masina second-hand din Germania. “Ca sa o inmatriculez am fost obligat sa platesc taxa de poluare, iar pentru o alta masina, un Logan, nu. Atunci am decis sa ma adresez justitiei, pentru ca este dreptul meu. M-am gandit inca de la inceput ca o sa castig, deoarece mi-am dat seama ca era vorba despre o discriminare, care creeaza diferente intre cetatenii romani”, sustine Radu Cristea.

Instanta s-a pronuntat in acest caz pe 26 septembrie 2008.

Al doilea cetatean care a castigat irevocabil in instanta este Florin Petean, din Turda, care si-a cumparat un BMW si a refuzat sa plateasca taxa de prima inmatriculare, pe motiv ca aceasta ar fi discriminatorie.

Tribunalul Cluj a admis cererea lui Petean si pe 5 decembrie i-a dat castig de cauza dispunand ca Serviciul de inmatriculari din cadrul Prefecturii Cluj sa inmatriculeze masina fara plata taxei de poluare.

In ambele cazuri, sentinta a ramas definitiva si irevocabila, deoarece statul, prin Prefectura Cluj, nu a facut recurs. “Tratatul European are prevederi clare la libera circulatie a marfurilor intre tarile din UE. Daca un cetatean din alta tara a UE nu plateste o taxa pentru reinmatricularea unui autoturism la el in tara , in Romania acest lucru nu este valabil”, a spus avocatul Cristea.

“Discriminarea este realizata de legiuitor, care a legat plata taxei de poluare de faptul inmatricularii, desi in preambulul Ordonantei 50/2008 , rezulta ca s-a urmarit asigurarea protectiei mediului prin realizarea unor programe si proiecte pentru imbunatatirea aerului, ceea ce implica instituirea unei taxe de poluare pentru toate autoturismele aflate in trafic”, s-a pronuntat judecatorul Cristi Danilet, de la Tribunalul Cluj, care a admis cea de-a doua actiune.

Acest articol a fost publicat în AFACERI, INEDIT, INFORMATII WEB, POLITICA, STIRI FIERBINTI, TIMP LIBER, Uncategorized. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Doi clujeni nu au platit taxa de poluare

  1. poker spune:

    Nu am cuvinte

Lasă un răspuns