Armele pentru rebelii libieni provin din Italia

Chiar daca pe 21 iulie a izbucnit scandalul cu armele vandute de CIA rebelilor libieni, eu am crezut ca scandalul armelor fantoma este o simpla inventie si credeam ca in scurt timp va aparea o rezolvare a acestui caz, in care niste arme fantoma stocate in Italia dispar si ajung la rebelii libieni .

La baza italiana Santo Stefano erau stocate 400 de rachete impreuna cu alte materiale de razboi, iar disparitia lor recenta si destinatia lor finala a ramas secreta, cu toate eforturile depuse de mass-media italiana de a elucida aceasta afacere .

Publicatia Corriere della Sera a relatat despre misterul celor 400 de rachete disparute din Maddalena (Sardinia) împreuna cu rachete, obuze antitanc, katiuse, AK-47 si munitie.

Toate armele erau stocate în tunelele-bunker ale Marinei Militare Italiene situate in baza de pe insula Santo Stefano din Arhipelagul Maddalena si provin din confiscarea unui transport ilegal de arme din ex-URSS, destinat zonei Balcanilor, aflata în razboi în 1994.

Armele trimise de CIA rebelilor libieni au fost interceptate in luna martie 1994 la bordul unei nave sub pavilion maltez, Jadran Express, ce transporta arme spre Croatia, iar prezenta acesteia a alertat o nava a patrulei italiene si o corveta britanica care au interceptat nava în Canalul Otranto si au sechestrat incarcatura dupa ce au descoperit ce continea.

Chiar daca s-a decis ca armele sa fie distruse printr-un ordinul dat de tribunalul din Torino, armele au fost pastrate de Armata Italiana si acum doua luni, patru containere cu arme au fost luate din bunker, debarcate în Lazio si încarcate în camioane spre o destinatie necunosuta .

Pana acuma se stie doar ca au disparut patru containere cu 400 rachete Fagot sol-aer, obuze antitanc, 5.000 katiuse, 30.000 automate Kalasnikov si 32 milioane de proiectile pentru AK-47.

Magistratura din Tempio a declansat o ancheta, dar guvernul Berlusconi a invocat secretul de stat si a blocat ancheta dupa ce s-a aflat ca armele au fost duse in peninsula cu un pachebot al companiei Saremar, din Maddalena la Palau si din Olbia cu un pachebot al companiei Tirrenia (600 pasageri la bord) în Civitavecchia.

Acest articol a fost publicat în AFACERI, DEZVALUIRI, INFORMATII WEB, MILITAR, NECENZURAT, POLITICA și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns