Alegeri în Libia

Ieri au avut loc primele alegeri libere în Libia,cetatenii libieni votand 200 de parlamentari, membri ai parlamentului de tranzitie.

Alegerile de ieri din Libia sunt primele alegeri libere din ultimii 50 de ani, fiind asteptati la urne aproape 2,9 milioane de alegatori, în 72 de circumscriptii electorale .

Libienii trebuie sa aleaga 200 de parlamentari din 3.707 de candidati care s-au înscris în cursa electorala pentru cele 200 de mandate ale parlamentului libian de tranzitie

La alegerile din Libia au fost 2 639 candidati independenti, care au concurat pentru 120 de locuri în 69 circumscriptii electorale libiene .

Au fost 374 liste de partid de la mai mult de 100 de entitati politice care au concureat pentru 80 de locuri de partid în 20 de circumscriptii electorale din Libia.

559 de femei au fost înregistrate pe listele partidelor politice (44%) si 88 de femei înregistrate ca si candidati independenti (3%) .

Sursa: ONU si Comisia Electorala Centrala Libiana (HNEC)

Dupa înlaturarea de la putere si moartea colonelului Muammar Gaddafi, care a condus Libia timp de 42 de ani, cetatenii libieni sunt fericiti ca pot vota, ca sa poata scapa de Consiliul National de Tranzitie, care a preluat puterea dupa caderea regimului colonelului Gaddafi .

Cea mai mare parte a cetatenilor libieni sunt nemultumiti de modul in care au fost repartizate mandatele, pentru ca 60 de mandate de deputat au fost alocate zonei petroliere din estul Libiei, 40 de mandate zonei de sud si 100 de mandate vestului Libiei.

Rezultatele alegerilor din Libia vor fi cunoscute luni sau marti, dupa centralizarea voturilor, iar cele mai mari sanse le au membrii Fratiei Musulmane .

Ultimele alegeri libere in Libia a avut loc în 1964 sub regele Idris al-Senussi, care a fost demis de colonelul Gaddafi in 1969 .

Acest articol a fost publicat în INFORMATII WEB, POLITICA, STIRI FIERBINTI și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns